Een beeldbank vol verhalen

De Beeldbank van het Stadsarchief, ook wel het ‘geheugen van de stad’ genoemd,  bevat een groeiende schat aan afbeeldingen. Sinds 2017 is het overgrote deel van het beeldmateriaal voor iedereen te zien en – voor niet commerciële doeleinden – te gebruiken.

Vorig jaar hebben Margreet en ik een selectie gemaakt en heeft Marjan zo’n zeventig afbeeldingen van het Poortgebouw op onze eigen website geplaatst. Deze powerpoint-presentatie is hier  te vinden.

De Beeldbank kan je hier bezoeken. Toets het trefwoord Wilhelmina Gasthuis in en er komen 1287 afbeeldingen tevoorschijn. Klik op datering en alles staat in chronologische volgorde.  Van 17de-eeuwse prenten van het Pesthuis in het landelijke gebied buiten de Amsterdamse stadsmuren tot en met 20ste-eeuwse opnames van het ziekenhuis in bedrijf. Patiënten, dokters, verplegend personeel, koks, turfdragers en zelfs de ziekenhuiskatten zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. Sorteer op vervaardiger en je ziet een tekening van Breitner, vlot geschetst tijdens het heien van de palen in 1891, maar ook prachtige portretten van personeelsleden van het Gasthuis gefotografeerd in Atelier Merkelbach.

Bouwput met heistellingen voor de bouw van het Wilhelmina Gasthuis, Eerste Helmersstraat 104, George Hendrik Breitner, 1891.

De uiteenlopende verhalen die schuil gaan in de oude en jongere beelden vragen er om onderzocht te worden, opgetekend en verspreid. Wij, de bewoners van een gebouw met een rijke geschiedenis, kunnen een bijdrage leveren door blogs te schrijven; kleine verhaaltjes en sociaalhistorische beschouwingen, persoonlijke impressies en interviews met buurtbewoners onder het motto WGeschiedenis.

Doktoren bij de eetkamer op het balkon aan de oostzijde van het Poortgebouw. Onbekende fotograaf, circa 1920.

Tineke de Rijk heeft hiervoor vorig jaar al de aftrap gegeven met een berichtje over haar bezoek aan een tentoonstelling Booming Amsterdam in het Stadsarchief. Vandaag neem ik het stokje over en hiermee starten we op onze website een nieuwe serie blogberichten onder de naam WGeschiedenis. Jullie zijn van harte uitgenodigd om ook jullie verhalen te delen.  

Nog even een tip: De plaatjes op de website van het archief worden in postzegelformaat weergegeven. Dat is jammer want het doet geen recht aan de kwaliteit van het beeldmateriaal. Via het icoontje ‘download’ kun je de afbeelding openen of opslaan. De afbeelding is dan in hogere resolutie te zien en dan blijken de foto’s dikwijls haarscherp en heel rijk aan details. De foto’s die wij hebben geselecteerd staan ook hier klaar voor gebruik.

Kinderen voor de hoofdingang van het Wilhelmina Gasthuis. Onbekende fotograaf, 1897.

De Stadsboekwinkel, gevestigd in het Stadsarchief, biedt de mogelijkheid om een foto te printen tegen zeer schappelijke tarieven. Zo hangt sinds kort een foto van het Wilhelmina Gasthuis, in 1920 door een onbekende fotograaf gemaakt, op de tweede verdieping in het ‘Oostblok’ op de muur tussen de voordeuren van Piet en Ellen.

Gusta

April 2019

Posted in Alle berichten, WGeschiedenis | Leave a comment

Boeken over het WG

A.Querido, Het Wilhelmina Gasthuis, geschiedenis en voorgeschiedenis. Lochem De Tijdstroom, 1966. Gedenkboek bij het 75-jarig bestaan van het Wilhelmina Gasthuis

Johan Lambregts, Robert Dijckmeester (red.) , Hoe vaak ben ik niet door die poort gegaan? Herinneringen aan het Wilhelmina Gasthuis. Amsterdam Stadsdrukkerij, 1989.

Henny Allis, Riëtte Duynstee, Richting AMC,van ziekenhuis naar medisch centrum. Amsterdam Stadsuitgeverij, 2007.

Hans de Vries, Hanne Reus, Brechtje Keulen (red.), Van Wilhelmina Gasthuis tot WG-terrein : uitgave ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het WG-terrein. Amsterdam Werkgroep 25 jaar WG-terrein, 2009.

T.M. van Gulik (red.), Binnen Gasthuis Wilhelmina Gasthuis AMC 30 jaar, metamorfosen van een Amsterdams Gasthuis. Meppel Boom 2012.

Posted in Alle berichten, Boeken over het WG, WGeschiedenis | Comments Off on Boeken over het WG

Foto reportage

Lijkt het bericht leeg? Klik op de titel om te openen.

Posted in Alle berichten, Fotoreportage, WGeschiedenis | Comments Off on Foto reportage

Stadsdorp VondelHelmers

Beste medebewoners,

De afgelopen tijd heb ik regelmatig contact met het stadsdorp VondelHelmers, waar veel bewoners van het WG-terrein actief in zijn. Tot voor kort wist ik niet van het bestaan van de grote groep actieve buurtbewoners in het Stadsdorp.  Ze organiseren het repaircafe, buurtrondleidingen, vogels kijken, filmuitjes, open podia, borrels, wandelclubs, buurthulp en op 14 april een middag verhalen vertellen.

Als je zelf bij activiteiten betrokken bent voor de buurt, kun je ze melden en dan worden ze opgenomen in de agenda met een eventuele toelichting.

Uit de wandelgangen van ons gebouw begreep ik dat meer mensen het Stadsdorp niet kennen. Hierbij een link naar de website van het stadsdorp.

http://stadsdorpvondelhelmers.nl/vh

Je kunt je gratis aanmelden.

Hartelijke groet, Annette

Posted in Alle berichten, Burenberichten, Tips | Comments Off on Stadsdorp VondelHelmers

KetelhuisWG

Beste buren,

Dank voor jullie aandacht bij onze presentatie afgelopen zondag in de ALV. Inmiddels hebben een aantal mensen zich al gemeld als lid van de Energiecoöperatie, daar zijn we blij mee! Het aantal leden is belangrijk voor de beoordeling van de subsidie door de gemeente. En voor onszelf natuurlijk, dat het initiatief steunt op de bewoners en bedrijven van het WG.

Niet iedereen kreeg een aanmeldingsformulier mee. Daarom sturen we dat bij deze nog eens in de bijlage. Je kan het in de bus doen bij Annette, Mechtild, Ted of mij. hTer info bijgaand onze presentatie in 7 sheets. Als je meer wilt weten: www.ketelhuiswg.nl

Hartelijke groet

presentatie / machtiging

Posted in Burenberichten, Poortgebouw Energieneutraal | Leave a comment