Opvang vluchtelingen in de gemeenschappelijke ruimte

Op initiatief van Pauline, Koos en Gusta woonden in 2022 zes Oekraïnse vluchtelingen in de gemeenschappelijke ruimte van het Poortgebouw. Lees hier aan de hand van de mails en foto’s hoe dit avontuur is verlopen.

6 maart 2022

Hoi Stijn,

Ik ga mijn vraag toch in een mail zetten, anders overval ik je wel heel erg bij een kopje koffie.

Iedereen is natuurlijk bezig met de ramp die zich voltrekt in Oekraïne en wil iets doen om te helpen. De vluchtelingen blijven nu nog – heel begrijpelijk – in een kleinere cirkel rondom hun thuisland, maar waarschijnlijk zullen ze binnenkort in grotere getale ook naar Nederland komen. Wij hier in het WG kunnen iets doen door onze gemeenschappelijke ruimte aan te bieden, als tijdelijke woonruimte. Er zijn allerlei praktische bezwaren maar ze zijn allemaal te overkomen als we dat willen.

Nu weet je waar ik het over wil hebben dus ja graag, laten we een kopje koffie drinken.

Groet Gusta9 maart 2022
Beste buren,

Wij, Annette, Gusta, Pauline en Koos, hebben plannen om met elkaar twee Oekraïense families op te vangen. We hebben vluchtelingen op het oog namelijk vrienden van Gerrit Jan en Annette en vrienden van het nichtje van Koos dat zelf met haar gezin in Kyiv woonde en nu hier is.
We denken aan het beschikbaar stellen van de GR en we willen medebewoners vragen of ze bereid zijn hun huis ter beschikking te stellen als ze voor langere tijd weg zijn.
We denken aan een periode van maximaal 6 maanden.
Uiteraard zorgen we met een groepje bewoners voor onze gasten, zodat we hen zo goed mogelijk kunnen begeleiden naar hetzij een nieuw leven in Nederland, hetzij terugkeer, als dat mogelijk is.

We realiseren ons dat als het doorgaat, er veel praktische zaken geregeld moeten worden. We pakken dit daarom ook met een groepje op. Eerste vraag is of er bezwaren zijn bij medebewoners tegen het beschikbaar stellen van de GR.

Hartelijke groet,
Annette, Pauline, Gusta en Koos10 maart 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Inmiddels hebben al 23 van de 33 huishoudens in ons gebouw zich in positieve zin voor dit initiatief uitgesproken. Dit houdt in principe in dat de GR beschikbaar wordt gesteld als tijdelijk onderdak voor Oekraïense vluchtelingen.

Het bestuur ondersteunt dit initiatief en adviseert om met het voorstel in te stemmen. Verder stelt het bestuur voor om eventuele kosten te dekken uit een oproep onder de bewoners voor vrijwillige bijdragen.

We hebben ook begrepen dat de gebruikers van de GR inmiddels zijn/worden benaderd.

Mochten er mensen bezwaar hebben tegen dit initiatief dan vragen wij dit voor aanstaande maandag aan het bestuur kenbaar te maken.

Groet, namens het bestuur,
Stijn Schep, Secretaris


14 maart 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Nog maar vijf dagen geleden is het voorstel gedaan om de Gemeenschappelijk Ruimte beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daar is door de bewoners positief op gereageerd en de voorbereidingen zijn gestart om een gezin onderdak te bieden. Daarnaast hebben verschillende bewoners plannen om mensen in hun eigen huis gastvrijheid te bieden. Het is goed om te merken dat er zo veel betrokkenheid is en dat de handen daadwerkelijk uit de mouwen worden gestoken. Om letterlijk en figuurlijk ruimte te bieden aan de verschillende initiatieven hebben we het volgende in gang gezet:

 • Namens de woongemeenschap maken wij de tijdelijke bewoning van de GR mogelijk
 • Via de organisatie Takecarebnb zoeken we contact met mensen uit Oekraïne
 • We volgen de officiële richtlijnen
 • Wat individuele bewoners doen staat los van opvang in de GR
  Het groepje dat via het nichtje van Koos hier naar toe zou komen heeft inmiddels een verblijfplaats gevonden en daarom gaan we nu in zee met Takecarebnb. Er wordt gewerkt aan aanpassingen van de GR, een douche wordt aangelegd, slaapplaatsen worden in orde gemaakt en keukengerei wordt aangevuld. Pauline houdt zich bezig met de inventaris en is nog op zoek naar diverse spullen, zie het lijstje in de bijlage. Als je iets van het lijstje kunt aanleveren neem dan contact op met Pauline. Mede afhankelijk van de beslissing van de overheid over financiële hulp aan de slachtoffers gaan wij wellicht nog een beroep op jullie doen voor financiële ondersteuning.
  Om alle bewoners op de hoogte te houden, zullen we regelmatig een nieuwsbericht mailen.
  Als jullie willen reageren dan graag via dit mailadres (en zonder cc aan allen).
  Hartelijke groet, Annette, Pauline, Gusta en Koos

20 maart 2022


Beste Poortgebouwbewoners,


Zoals jullie waarschijnlijk hebben gezien is de GR inmiddels ongebouwd tot een woning die geschikt is om een groepje van 3 tot 5 mensen te huisvesten. Jos Scholts heeft een douchecabine geplaatst en met hulp van velen hebben Koos en Pauline de ruimte ingericht. Bedden, stoelen, kasten zijn geplaatst, gordijnen genaaid en er is voldoende beddengoed en keukengerei. Ondertussen hebben we contacten gelegd met de officiële instanties. Tot nu toe heeft dat nog niet geleid tot een match maar wij verwachten dat dit in de komende weken wel gaat lukken.

Een groeiende stroom vluchtelingen vindt de weg naar Nederland en gemeenten en hulpinstanties zijn de opvang aan het opschalen. Dat leidt ertoe dat allerlei regelingen in rap tempo in het leven worden geroepen maar de officiële procedures lopen over meerdere schijven waardoor het niet makkelijk is om vraag en aanbod vlot op elkaar af te stemmen.

We houden jullie natuurlijk op de hoogte en zodra er meer duidelijkheid is over wie er tijdelijk in de GR zullen komen wonen dan komen we waarschijnlijk met meer specifieke vragen om hulp bij jullie terug.Hartelijke groet,

Annette, Pauline, Gusta en Koos24 maart 2022

Beste Poortgebouwbewoners,Vrijwel zeker zal binnenkort een gezin arriveren: vader (Jevgeni), moeder (Katya) en drie kinderen (2, 8 en 12 jaar oud). Ze zijn afkomstig uit Kiev, nu tijdelijk gehuisvest in Warschau en ze willen graag naar Amsterdam komen. Pauline heeft contact gelegd via een vriendin die veel in Polen werkt en voor meerdere Oekraïners bemiddelt. Sinds gisteren hebben we app contact met hen en we hopen vandaag of morgen meer details te horen over wanneer en hoe ze hier naar toe komen.

We zullen de familie begeleiden bij de officiële stappen die gezet moeten worden om hen te registreren en hun financiële toelagen aan te vragen. Dit zal wel enige tijd vergen, mede om die reden vragen we of jullie een bijdrage willen leveren door een bedrag te storten op de rekening die Gerrit Jan vorige week heeft geopend en die door Koos en hem wordt beheerd. Er staat al een bedrag op maar dat is grotendeels uitgegeven aan de inrichting van de GR en de aanschaf van de douchecabine. Om een buffer te hebben voor andere aankopen en om het gezin voorlopig te ondersteunen doen we een vriendelijk verzoek om geld te storten op rekeningnummer NL13INGB0388518057.

   Zodra we meer weten sturen we weer een bericht.

   Hartelijke groet,

Pauline, Gusta en Koos

   O ja, bijna vergeten, Kees heeft een ander slot op de deur van de GR gezet. Behalve de bewoners hebben Kees en Koos een sleutel.

 —


6 april 2022
Beste Poortgebouwbewoners,

Volgende week zullen onze gasten arriveren in de GR. In tegenstelling met wat wij eerder communiceerden gaat het om twee moeders met ieder twee kinderen.

We zijn bijna twee weken verder sinds het vorige nieuwsbericht en er is veel gebeurd in de tussentijd. Er zijn vier groepjes gepasseerd die om verschillende redenen uiteindelijk hebben afgezien van ons aanbod, maar vorige week woensdag meldden zich twee vriendinnen, allebei Irina genaamd. Ze zijn begin maart los van elkaar uit Oekraïne gevlucht. De ene Irina is met zoon David (8) en dochter Dasya (14) in Heijningen (gemeente Moerdijk) terecht gekomen, de andere Irina is met dochter Dasya (16) en zoon Bogdan (9) en poes Marek in Ospel (Gemeente Nederweert) gehuisvest. Eenmaal in Nederland kwamen ze achter elkaars verblijfplaats. Omdat hun huidige opvang tijdelijk is en omdat ze het heel fijn vinden om bij elkaar te zijn hebben ze besloten gezamenlijk een woonplek te zoeken. Via een platform op Internet hebben we elkaar gevonden.

Inmiddels zijn ze geregistreerd en beschikken over een Burger Service Nummer. Wij snappen heel goed dat ze graag bij elkaar willen zijn en daarom hebben we hen uitgenodigd om afgelopen zaterdag naar Amsterdam te komen. Om 12 uur hebben Koos en Pauline hen opgehaald op CS en meegenomen naar het kersverse gastenverblijf in ons Poortgebouw. Zij waren opgetogen om elkaar te zien, om kennis te maken met ons en om hun mogelijk nieuwe verblijfplaats te zien. De jongens sjeesden meteen met stepjes rond het gebouw, de meisjes vertelden over hun artistieke hobby’s. Kortom het was een gezellige middag waarna ze weer naar Heijningen en Ospel zijn teruggekeerd.

In de afgelopen dagen is er veel telefonisch contact geweest omdat er allerlei administratieve zaken geregeld moeten worden en een groot punt van zorg is de scholen voor de kinderen. Koos en Pauline zijn in contact met enkele basisscholen en dat lijkt te lukken. Voor de meisjes is het nog onzeker en we willen jullie vragen of er plekken zijn op bij jullie bekende middelbare scholen waar de meisjes van 14 en 16 terecht kunnen.

We zijn bezig met de registratie van hun nieuwe verblijfplaats en de financiële ondersteuning door de gemeente Amsterdam. Wij hebben er vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken en de Irina’s hebben vanmorgen laten weten dat zij de knoop hebben doorgehakt en volgende week naar Amsterdam komen. Koos zal woensdag naar Ospel rijden om het ene drietal op te halen, wanneer het groepje uit Heijningen opgehaald wordt is nog niet helemaal duidelijk.

Er is ruimhartig geld gestort in ons ‘noodfonds’, veel dank daarvoor. Tot nu toe hebben we daarmee een aantal dingen betaald om de GR op te knappen en aan te passen. Zo nodig is er een buffer waarmee we onze gasten financieel tijdelijk kunnen helpen, maar zodra hun verhuizing ook administratief rond is zal de gemeente Amsterdam geld uitkeren.

Er is nog een wens: speelgoed voor de jongens van 8 en 9. Verzamelpunt bij Koos.

Het zou ons niets verbazen als er meer en andere vragen gaan komen, maar dan komen we bij jullie terug.

Tot zover de stand van zaken op dit moment. We zijn blij dat het gaat lukken en houden jullie op de hoogte.

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta13 april 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Ze zijn er! En Frans heeft de vlag uitgestoken om ze te verwelkomen!
Vanmorgen zijn Pieter en Pauline naar Heijningen gereden en Koos en Gusta naar Ospel om ze op te halen. Om een uur of drie was het hele stel compleet in hun nieuwe woonruimte aan het Helmersplantsoen. Bogdan en David voetballen op het pleintje, de meisjes zijn actief op de telefoons en de Irina’s zitten op een bankje bij te praten, Marik de poes verkent het interieur. Ze zijn rustig aan het bijkomen oftewel aan het chillen en aan het genieten van de minestronesoep van Pauline. Verschillende poorters hebben al kennis gemaakt en dat zal nog wel even door gaan in ons dorp.

Morgen gaan de jongens naar school. De Springstok in Oost is begonnen met een Oekraiense klas met Oekraiense leraressen. Voor de meisjes zijn we nog op zoek maar we gaan in ieder geval – op hun verzoek – naar het Van Gogh Museum en schilderlessen zijn in voorbereiding …..

Nu even pas op de plaats en uitrusten van alle commotie.

Wordt vervolgd,

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta

 —


20 april 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Nauwelijks een week verder en er is veel gebeurd. De Irina’s, hun dochters, hun zonen en poes Marik hebben zich geïnstalleerd in de GR. Ze voelen zich daar op hun gemak, verkennen de buurt, de winkels, het Vondelpark en maken als vanzelf kennis met de Poortgebouwbewoners. Davyd en Bogdan gaan naar school in Oost en sinds vandaag gaan de beide Dasya’s ook naar school. Ze krijgen allemaal les van Oekraïense docenten. En zondag hebben de jongens naar hartenlust gevoetbald bij Swift op het Olympiaplein. Het is ongelofelijk wat er in korte tijd voor de vluchtelingen uit de grond wordt gestampt in Amsterdam. Tegelijkertijd wordt de situatie in hun thuisland steeds grimmiger en dat is verschrikkelijk. Veel om te verwerken. Gelukkig verblijven ze hier op een rustige plek en kunnen we zachtjes om hen heen staan.

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta

 —


10 mei 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Ik dacht ik wacht tot de inschrijving van de zes Oekraïners bij de gemeente Amsterdams een feit is en dan stuur ik weer een nieuwsbericht. Helaas hebben we na verschillende bezoeken aan het Stadsloket in Zuid nog steeds niet de schriftelijke bevestiging ontvangen van hun verhuizing van Ospel en Heijningen naar Helmersplantsoen 2. Een aardige Joyce die mij door de procedures heen loodst heeft me verzekerd dat alles voor elkaar komt maar dat de vrije dagen in de afgelopen weken en de overbelasting van de gemeentelijke dienst roet in het eten gooien. Gelukkig heb ik wat flegmatraining gedaan in de afgelopen jaren en Irina, die op maandagmorgen bij ‘onze’ Joop yoga doet, raadt mij regelmatig aan om hetzelfde te doen.

Ondertussen vinden onze gasten steeds beter hun weg in de buurt, in Amsterdam en afgelopen zondag naar de Keukenhof. Koningsdag was een bijzonder evenement en Bogdan en Davyd hebben het feest mooi nagebootst met de Kapla blokjes. De bijgaande foto’s zijn naar hun familieleden in Oekraïne gestuurd.

Vanavond gaan we gezamenlijk nar het Songfestival kijken!

Wordt vervolgd….

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta24 april 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Sinds vorige week is de inschrijving van de Oekraïense gasten rond, ze wonen nu officieel op Helmersplantsoen 2 en krijgen het leefgeld dat door de Rijksoverheid is toegekend. Dat is prettig voor hen en voor ons want het geeft duidelijkheid en rust. De moeders, de dochters en de zonen hebben zich inmiddels gesetteld en ze ondernemen allerlei activiteiten. De meisjes krijgen elke zaterdagochtend schilderles van Pauline (haar kleindochter Roos doet ook mee), de jongens voetballen en maken vriendjes in de buurt. Irina die psycholoog is, voert telefonisch gesprekken met cliënten en gebruikt daarvoor regelmatig de woonruimte van Margreet. De oudste Darya maakt daar af en toe haar huiswerk, ze gaat weliswaar naar school in Amsterdam maar ze volgt ook online lessen die in Oekraïne worden gegeven. Bij Davyd is een kies getrokken, ook een hele ervaring.

Het lijkt alsof er aan het Helmersplantsoen een rustiger fase aanbreekt maar tegelijkertijd verbetert de situatie thuis niet. De berichten van familieleden en vrienden vanuit Oekraïne stellen hen helemaal niet gerust en die donkere wolk hangt voortdurend in de lucht. We hopen dat we hen met z’n allen kunnen helpen om deze moeilijke tijd door te komen. Als jullie daar op een of andere manier aan bij willen dragen dan juichen we dat toe, zeker met de vakantieperiode in het vooruitzicht.

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta24 mei 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Geen nieuwsbericht maar een nieuwsfoto, met toestemming van de Oekraïense dames.

De foto is een screenshot van de YouTube registratie die is gemaakt van het concert dat woensdagavond plaatsvond op het Museumplein. Onder het motto Embrace Urkaine traden er allerlei artiesten op die in de afgelopen jaren mee hebben gedaan aan het Eurovisie Songfestival, natuurlijk Kalusha, de winnaars van dit jaar, maar ook Jeangu Macrooy en S10. Onze dames stonden op de eerste rij en hebben uit volle borst meegezongen en gewapperd met de Oekraïense en ook de Amsterdamse vlag, afkomstig uit de vlaggencentrale van Frans Mom. Als je de hele video wilt bekijken klik dan op https://www.youtube.com/watch?v=czUu8PbTsh0. Je zult zien dat de dames vaak in beeld zijn, beeldschoon!

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta9 juli 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Het is vakantietijd, ook voor onze Oekraïense gasten. De meisjes zijn al vrij en de jongens hebben vanaf volgende week vakantie. Er zijn wat uitjes geweest en op komst, maar we zijn in voor jullie suggesties.
Ondertussen geeft Marc Engelse les en naar aanleiding van de enthousiaste reacties werd het plan geopperd dat wij Oekraïense les kunnen krijgen van de Irina’s. Als je geïnteresseerd bent geef dan een seintje.
Irina vertelde mij deze week over een expositie op het NDSM terrein met werk van Oekraïense kunstenaars.
Zij heeft geholpen bij de opbouw van The Captured House, dagelijks te zien t/m 15 juli tussen 14.00 en 18.00 uur bij Door Open Space aan de TT Vasumweg 31.
Gisteren ben ik gaan kijken en ik was zeer onder de indruk van de artistieke ooggetuigenverslagen. Een absolute aanrader.
https://www.persberichten.nl/home/detail/8096f826-9bac-4f17-93ed-291333ae660c/title/tentoonstelling-the-captured-house-200-werken-van-dappere-oekraiense-kunstenaars

Hartelijke groet,

Koos, Pauline en Gusta


22 augustus 2022

Beste Poortgebouwbewoners,
De vakantie is bijna voorbij, de kinderen van de beide Irina’s gaan binnenkort weer naar school. De meisjes gaan naar de Internationale Schakelklas van het Montessori in Oost, dat wilden ze graag en Koos en Pauline hebben flink geholpen om dat te realiseren. Tegelijkertijd zullen ze online hun schoolprogramma in de Oekraïne blijven volgen, zoals ze dat ook in de afgelopen maanden hebben gedaan.
Tijdens de vakantieweken is gebleken dat zes mensen in de GR toch ingewikkeld is en om die reden waren zij – en wij – heel erg blij met het aanbod van Ellen en Margreet zodat één drietal enkele weken van hun woonruimte gebruik mocht maken en zo ‘vakantie’ in het Poortgebouw kon vieren. We hebben verschillende keren met de moeders gesproken over plannen voor een langere termijn, zowel met betrekking tot werk als woonruimte. Werk is er genoeg en daar zijn ook diverse kansen voor beiden maar woonruimte is er niet, althans niet via de officiële weg. Duidelijk is ook dat beide drietallen het liefst afzonderlijk willen wonen. Inmiddels hebben vrienden van Gusta ermee ingestemd dat Irina met Bogdan en Dasha in hun huis kunnen wonen van eind augustus tot half november, want dan zijn zij in Engeland. Dat geeft letterlijk en figuurlijk lucht en ruimte. Voor Irina, Dasha en Davyd zijn we ook hard op zoek naar mogelijke woonruimte elders.
We hebben adviezen ingewonnen o.a. bij Plantage Dok, bij Anna (nicht van Koos die manager is in het opvangcentrum Amstelveen) en Gusta heeft een paar keer gesproken met Vluchtelingenwerk. De gemeente biedt nog steeds opvang aan voor Oekraïense vluchtelingen (meestal in hotels), nu is er overcapaciteit maar het aantal vluchtelingen neemt nog steeds toe en hoogstwaarschijnlijk zal de beschikbare ruimte zeer binnenkort ook worden aangeboden aan statushouders en andere vluchtelingen.
Na veel onderling overleg hebben wij met z’n drieën besloten om bij de oorspronkelijk afspraak te blijven dat wil zeggen dat wij de GR beschikbaar stellen tot 1 oktober. Dat was een moeilijke beslissing die we niet zonder rijp en pittig beraad hebben genomen. In de afgelopen week hebben we dit tegen de Irina’s gezegd. Natuurlijk hebben we hen verteld dat we onze hulp aan hen onverminderd voortzetten en dat we alles op alles zetten om woonruimte voor hen te vinden. En we hebben hen gevraagd ook zelf op zoek te gaan en te informeren naar de ervaringen van andere Oekraïners. Uitgangspunt is dat de kinderen op school blijven in Amsterdam.
We zijn nu druk bezig met rondvragen, zoeken, overleggen met Vluchtelingenwerk enz. Maar we doen ook een heel dringend beroep op jullie allemaal om te helpen bij het vinden van tijdelijke woonruimte. Op onze zoektochten hebben wij gemerkt dat de officiële weg (Gemeente, IND) tot niets leidt maar dat neemt niet weg dat er veel ruimtes her en der onbewoond zijn. Dus help alsjeblieft mee met zoeken naar woonruimte voor de twee families!!!
Er zijn specifieke kwesties in de situaties van beide drietallen die we niet via de email delen, maar als jullie vragen hebben dan willen we die graag met jullie bespreken. Dus als je behoefte hebt aan toelichting meld je dan bij ons.
Hartelijke groet,
Koos, Pauline en Gusta
4 oktober 2022
Beste Poortgebouwbewoners,
Er is een hoop gebeurd sinds we het vorige nieuwsbericht verstuurden. Bij veel Oekraïense vluchtelingen is de harde realiteit doorgedrongen dat hun verblijf in Nederland veel langer kan gaan duren dan zij aanvankelijk verwachtten. De gemeente Amsterdam werkt aan semipermanente huisvesting op diverse locaties in de stad, vluchtelingen kunnen daar voor één tot drie jaar terecht. In de komende maanden zullen deze plekken beschikbaar worden gesteld. De enige manier om voor zo’n plek in aanmerking te komen is de officiële route volgen via de gemeentelijke opvang d.w.z. een voorlopige plek in een van de tijdelijke opvanglocaties en van daar uit naar een van de semipermanente woonplekken. Dit hebben we uitvoerig besproken met onze gasten en uiteindelijk hebben de drietallen verschillende keuzes gemaakt.
Irina, Dasha en Davyd zijn bezig met de verhuizing naar het King’s Court Hotel vlakbij station Lelylaan, de dichtstbijzijnde opvanglocatie. De kamer die ze daar delen is klein maar licht, schoon en van alle gemakken voorzien. Ze moeten heel erg wennen aan het eten dat ze daar aangeboden krijgen, want ze hebben geen mogelijkheid om zelf te koken. Ze hopen op afzienbare termijn te kunnen verhuizen naar een van de semipermanente locaties in Amsterdam.
Tot eind november blijven Irina, Dasha en Bogdan in de Ruysdaelstraat wonen en ze hopen daarna elders tijdelijke huisvesting te vinden. Het feit dat er in de gemeentelijke opvang absoluut geen huisdieren worden toegelaten speelt een belangrijke rol bij deze keuze maar als er geen andere mogelijkheden gevonden worden dan zullen zij ook de route via de gemeentelijke opvang volgen.
Wij blijven hen helpen en we zoeken naar mogelijkheden om te voorzien in bepaalde behoeften, bijvoorbeeld om samen te eten, het gebruik van de wasmachine, schilderen met de meisjes en – niet in de laatste plaats – in gesprek blijven.
Wie meer wil weten over het gemeentelijke vluchtelingenbeleid kan terecht op de website https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/amsterdam-steunt-oekraine/noodopvang-semipermanente-woonruimte/
Hartelijke groet,
Koos, Pauline en Gusta
30 november 2022

Beste Poortgebouwbewoners,

Het is nu bijna twee maanden geleden dat onze Oekraïense gasten naar andere locaties zijn verhuisd. Zij waren er – net als wij – van overtuigd dat ze binnen afzienbare termijn weer naar huis zouden gaan, maar inmiddels is wel duidelijk dat het allemaal langer zal gaan duren. Wij hebben de ruimte voor een periode van een half jaar aangeboden en die termijn is verlopen. Bovendien bleek de ruimte ongeschikt voor langdurige bewoning door zes mensen. Irina, Dasha en Davyd wonen sinds begin oktober in het King’s Court Hotel bij station Lelylaan en Irina, Dasha en Bogdan wonen sinds vorige week in het Novotel aan de Boelenlaan. De poes Marik is in het huis aan de Ruysdaelstraat gebleven, waar hij voorlopig logeert bij Kate en Tonnie, die uit Engeland zijn teruggekeerd. Om in aanmerking te komen voor semipermanente huisvesting in Amsterdam moeten vluchtelingen gehuisvest zijn in een gemeentelijk opvangcentrum en we hopen dan ook van harte dat de verhuizing naar die hotels een goede stap is geweest. Hun bewegingsvrijheid is afgenomen, de kinderen missen Marik heel erg en de semipermanente woningen worden tot nu toe mondjesmaat toegewezen. 

We houden contact met ‘onze’ Oekraïners en broeden op plannetjes om het leed wat te verzachten. Dat doen ze trouwens zelf ook, zo was er vorige week zondag een feestelijke bijeenkomst in de Spaarndammerbuurt waar een kookboek werd gepresenteerd met gerechten van een dertigtal Oekraïners die momenteel in Amsterdam verblijven. Irina Ohar heeft een bijdrage geleverd met het recept van pannenkoeken met champignons. Natuurlijk hebben wij een aantal boeken aangekocht omdat we meer willen weten over de Oekraïense keuken en het geld ten goede komt aan hulp voor vluchtelingen.

Hartelijke groet,

Pauline, Gusta en Koos

Dit bericht is geplaatst in Alle berichten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie