Ad heeft het nodige speurwerk verricht in verband met aftrekbaarheid van kosten ivm monument.
Zijn boekhouder zegt hierover het volgende:
“Hierover kan ik vrij kort zijn, dit is nl veranderd vanaf 1 januari 2012. Versimpeld, maar niet gunstiger;
- Er zijn geen drempels meer
- Eigenaarslasten (lees verzekering, ozb, opstalverz.) en afschrijvingen zijn NIET meer aftrekbaar.
- Van de onderhoudskosten is nog 80% aftrekbaar (mits hiervoor geen subsidie is verkregen) – vb: € 10.000 onderhoudskosten, € 8.000 aftrek
- Eventuele rente over leningen van de VVE t.b.v. onderhoud vallen onder de reguliere aftrekbare rente voor de eigen woning.”
Website Belastingdienst
Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/bijzondere_situaties/rijksmonumentenpanden/aftrekbare_kosten/
De website van de belastingdienst stelt dat men kosten mag aftrekken “bedoeld om het pand in bruikbare staat te houden of te herstellen”.
De belastingdienst zegt hierover:
(Ad heeft gebeld met Bureau Belastingdienst Monumentenpanden, 088-1528155, gesproken met de heer Baan. Hij heeft specifiek geïnformeerd naar de mogelijkheid om de kosten van de galerij af te trekken.)
Een galerij is nodig om het pand in bruikbare staat te houden, en kan dus in aanmerking komen voor aftrek, zelfs al is het op zichzelf geen monumentaal element.
Als je helemaal zeker wilt of bepaalde kosten aftrekbaar zijn dien je vooraf een verbouwing laten beoordelen door een inspecteur, dit kan via Bureau Belastingdienst Monumentenpanden.
Zij denken dat de galerij onder de afrekbare uitgaven valt, mede omdat er geen wijzigingen aan de galerij zijn aangebracht.
Liftonderhoud, hydrofoor tellen dus ook mee, alsmede een CV installatie. (Zie daarvoor de website der Belastingdienst)
Uiteraard kan de inspecteur een aftrekpost wel controleren.