Booming Amsterdam

Beste buren,

Ik was gisteren op de tentoonstelling Booming Amsterdam in het Archief aan de Vijzelstraat. Erg leuk ook ivm oude kaarten van Blaue waar de tijdslijn van de verschillende “uitleggen” van de stad te zien is. Opvallend overigens dat alle kaarten vanuit het IJ, Noord-Zuid dus, getekend zijn. dat  is nu volgens mij allemaal andersom.

Daar zag ik ook dat de Overtoom vroeger Heilige weg heette!! Deze liep helemaal door tot wat nu het eind van de Overtoom is. Buiten de stadsgrenzen dus, met aan weerskanten zo te zien buitenplaatsen. Leuk weetje. Ook dat de Amstel verlegd is.

Ook was de grachtengordel echt als gordel gepland maar ook toen was het laatste kwart van de zeventiende eeuw crisis en werd het gedeelte van wat nu de Plantagebuurt is niet verkocht. Vandaar dat de Nieuwe Herengracht etc zo klein is. Maar ga kijken, het is echt leuk en veel plekken zijn ook nog te herkennen.

Wat mij ook opviel was het stratenpatroon tussen singel en binnenstad (allemaal kleine straatjes) en de andere grachten (gebouwd voor het chique volk). De Singel was eerst aangelegd met daar om heen stadswallen ter verdediging. Dier zijn dus weer redelijk snel afgebroken om de grachten te graven.

Nou wellicht weten jullie dit allemaal al.

Groet Tineke

NB. Dit bericht is uit 2018, en is later op dit blog gepost als start van de rubriek WGeschieden. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen.

Dit bericht is geplaatst in Alle berichten, WGeschiedenis (historische feiten, foto's, verhalen en anecdotes). Bookmark de permalink.