Over het Poortgebouw

WG-terrein op AT5

Op 17 juni 2015 zond AT5 een item uit over het WG-terrein als onderdeel van de serie ‘Straten van Amsterdam’.

http://www.at5.nl/gemist/tv/272/19614/-

Meer weten over de geschiedenis van de buurt?

Onze ‘buren’ hebben op hun sites weetjes over (de historie van) het wg-terrein:

Op zoek naar foto’s?

Hier vind je een mooie fotoreportage van het huidige wg-terrein:

en bij de beeldbank van het archief van Amsterdam veel historische foto’s van het Wilhelmina Gasthuis:

(foto van directeurswoning, op de plaats waar nu de zusterflat staat)

Beste buren,

Ik was gisteren op de tentoonstelling Booming Amsterdam in het Archief aan de Vijzelstraat. Erg leuk ook ivm oude kaarten van Blaue waar de tijdslijn van de verschillende “uitleggen” van de stad te zien is. Opvallend overigens dat alle kaarten vanuit het IJ, Noord-Zuid dus, getekend zijn. dat  is nu volgens mij allemaal andersom.

Daar zag ik ook dat de Overtoom vroeger Heilige weg heette!! Deze liep helemaal door tot wat nu het eind van de Overtoom is. Buiten de stadsgrenzen dus, met aan weerskanten zo te zien buitenplaatsen. Leuk weetje. Ook dat de Amstel verlegd is.

Ook was de grachtengordel echt als gordel gepland maar ook toen was het laatste kwart van de zeventiende eeuw crisis en werd het gedeelte van wat nu de Plantagebuurt is niet verkocht. Vandaar dat de Nieuwe Herengracht etc zo klein is. Maar ga kijken, het is echt leuk en veel plekken zijn ook nog te herkennen.

Wat mij ook opviel was het stratenpatroon tussen singel en binnenstad (allemaal kleine straatjes) en de andere grachten (gebouwd voor het chique volk). De Singel was eerst aangelegd met daar om heen stadswallen ter verdediging. Dier zijn dus weer redelijk snel afgebroken om de grachten te graven.

Nou wellicht weten jullie dit allemaal al.

Groet Tineke

Ken je verhalen, anecdotes, historische feiten over het Poortgebouw en het terrein? Mail ze aan marjanhoogendijk@zonnet.nl

1895 eerste Helmersstraat met tekst